Resa till Karibien – vad finns att göra?

Karibien består av drygt 7000 öar och dom flesta är minst sagt paradislika, med långa sandstränder, vajande palmer och turkost vatten. Att resa till Karibien är populärt och det finns mycket att göra oavsett resmål. Nedan följer tips på aktiviteter, sevärdheter och annat som gör resan extra minnesvärd.

Resa till Karibien för sol och bad

Karibien och dess tropiska klimat gör det till ett populärt område för sol, – och badsemestrar. Vädret och klimatet är som bäst under vintern, då temperaturerna ligger mellan ca 26–29 grader. Under denna period skiner solen över öarna men från och med april och fram till november kan vädret vara varierande med både regn och orkanvindar.

Aktiviteter

Vilka typer av aktiviteter dom finns att tillgå vid en resa till Karibien kan förstås skilja sig beroende på resmål men på flera håll finns bra vatten för både surfing, snorkling och andra vattenaktiviteter. Båtturer är vanligt förekommande i övärlden och dom stora kryssningsfartygen som åker runt är många.

Flera av öarna erbjuder även roliga aktiviteter som lämpar sig för barn, så som delfinsafari och flytande vattenland intill stränderna.

Sevärdheter

För den som gillar att se och upptäcka finns många sevärdheter att ta del av vid en resa till Karibien. Varje ö är på sätt och vis en sevärdhet i sig – men dom flesta har även något eget att erbjuda. Nedan följer några tips:

  • Crystal Caves, Caymanöarna – Underjordiska och upplysta grottor, belägna i tropisk regnskog.
  • Museo de la Revolucion, Havanna – Museeum som tidigare varit hem åt landets presidenter – här finns mycket att lära om Kubas historia.
  • Dunn´s River Falls and park, Jamaica – Pampigt vattenfall omgivet av grön regnskog.

Olika öar bjuder som sagt på olika sevärdheter och för att uppleva så mycket som möjligt är det en bra idé att göra en plan för vistelsen, utifrån resmålet.

Äta och dricka gott

Karibisk mat är ofta färgsprakande så väl som välsmakande. Vid en resa till Karibien är det väl värt att leta efter några lokala pärlor till restauranger, som erbjuder fisk direkt från havet eller goda grytor med lokala råvaror och kryddor.

Under en resa till Karibien kan det också vara värt att prova på olika typer av lokal rom. Rom kommer nämligen ursprungligen från just Karibien och på vissa platser finns möjlighet att besöka destillerierna.

Så får du gratis – eller billigare – hälsokontroll

En hälsokontroll kan kosta från 500 kr till över 2500 kr. Allt beroende på vad som undersöks och vilka prover som tas. Är du anställd kan i vissa fall arbetsgivaren bekosta kontrollen. Det finns även en del vägar till rabatterat pris. Hälsokontroller kan i vissa fall genomföras för att en läkare ska kunna avgöra en persons hälsotillstånd. Det kan exempelvis krävas vid vissa körkort, adoption och inför att arbete ska påbörjas inom vissa yrken.

Många väljer även att genomföra en årlig hälsokontroll för att på detta sätt upptäcka eventuella avvikande värden i tid samt få råd om hur hälsan kan bibehållas eller förbättras. Vid den sistnämnda kontrollen sker både blodprover, blodtrycksmätning, samtal kring hälsan samt hörsel- och syntester. Ibland kan även arbets-EKG och andra värden kontrolleras. Hur får du det gratis – eller billigare?

Hälsokontroll via arbetsgivaren

Allt fler arbetsgivare i Stockholm väljer att ge en årlig gratis hälsokontroll till sina anställda. Arbetsgivaren kan inte kräva att få se resultaten men är det en större arbetsplats kan läkarmottagningen sammanställa resultaten så att genomsnittsvärden kan presenteras.

  • Blodprov
    Ett alternativ är att en bred hälsokontroll via blodprov erbjuds. I detta fall kan de anställda själva välja hos vilken klinik i Stockholm som de vill ge blodprovet. Detta så länge som kliniken har samarbete med det företag som tar hand om företagshälsovården.
  • Hälsokontroll
    För en komplett hälsokontroll behöver däremot en läkare besökas som därmed kan göra en omfattande kontroll både genom olika prover, fysiska tester och undersökningar. Det är även i samtal med personal som det kan komma fram saker i livet som bör ändras för att personen ska få en bättre hälsa.

Hälsokontroller studentrabatten

Flera vaccinmottagningar i Stockholm ger rabatt till studenter. Det är viktigt att ange student vid bokning samt att studentkortet tas med vid betalning. Det räcker alltså inte att uppge att du är student eller förvänta sig att studentkortet kan visas i efterhand.

Gratis via hälsocentral

Om du har hälsoproblem bör du alltid boka en tid hos en läkare på en hälsocentral. Läkaren avgör vilka kontroller och prover som behöver genomföras och därefter eventuell åtgärd. Denna kontroll ska alltså inte förväxlas med de proaktiva hälsokontroller som privata läkarmottagningar genomför. De fyller bägge en viktig funktion – men på olika plan.

Aktiviteter vid resor till Mallorca

La Seu, Palmas katedral

Ett av Palmas största turistmålen är den 1300-talskatedralen La Seu. Det är en pampig katedral som dominerar hela hamnen och den är symbol för makten och rikedomen hos Mallorcas kristna erövrare. Man tror att Jakob I gav order om att bygga katedralen 1230, man byggde egentligen om en befintlig moské som fanns på platsen.

Parc de la Mar

Parken bredvid katedralen Parc de la Mar och är en vacker oas att promenera runt i. Den har både en anlagd sjö och ett par mysiga kaféer. Den absolut bästa delen av Palmas gamla mur ligger utmed Parc de la Mar.

Castell Bellver

Som man ser ifrån stadskärnan. På 1300-talet var det vackra och praktfulla slottet Castell de Bellver utanför Palma en stark fästning. Senare har den varit både ett kungligt sommarresident och fängelse. Slottet är omgivet av doftande pinjeskogar och har en fantastisk utsikt.

Stadsmuren

Alcudia har en mycket storslagen stadsmur som byggdes på 1300-talet efter att spanjorerna tagit över ön. Den har totalt 26 stycken vakttorn och flera portar i muren som man använde för att kunna försvara staden. Under 1800-talet böjade muren förfalla men idag är den restaurerad.

Romerska amfiteatern

Den enda på Mallorca. Här ges ibland konserter under åren.

Museu monográfic

Alcudias arkeologiska museum. Här finns föremål som härstammar från romartiden som man hittat vid utgrävningar.

Hidropark

En rolig park med vattenaktiviteter för hela familjen. Här finns vattenrutschkanor, pooler och roliga lekområden för barnen.
här finns även en minigolfbana med 54 hål med lätta och svåra hål för både vuxna och barn.